BEVERT TOJÁSSAL KÉSZÜLT GYORS ÉTELEK
A buggyantott tojás forró ecetes (vagy citromleves) vízben főzőtt tojás, amelyet leginkább egyéb ételek kiegészítőjeként fogyasztunk. Ismert elnevezése még a posírozott tojás, vagy bevert tojás. Változatosan felhasználható főtt tojás vagy tükörtojás helyett is..
Hozzávalók:
-
1 l víz
-
2 ek ételecet (vagy citromlé)
-
fejenként 1 db tojás
Elkészítés:
-
A vizet az ecettel vagy citromlével széles lábasban felforraljuk. A tojásokat egyenként kis tálkákba, csészékbe, vagy merőkanálba ütjük, és óvatosan, alacsony magasságból a forrásban lévő ecetes vízbe csúsztatjuk. 3-4 percig főzzük, ezalatt a fehérje megköt, de a sárgája folyékony marad.
-
A tojásokat szűrőkanál segítségével egyesével kivesszük, és hagyjuk kissé kihűlni. Ízlés szerint fűszerezve tálalhatjuk.
Felhasználási javaslatok:
A buggyantott tojást legegyszerűbben akár egy szelet toastkenyérrel, vagy pirítóssal is fogyaszthatjuk, de
a következő ételekhez is kiváló kiegészítő lehet:
-
Spárga – tálaljuk párolt spárgával és rösztivel. Recept>>
-
Spenót: krémes spenóthoz főtt tojás helyett tálaljunk fejenként egy posírozott tojást. Spenót receptek>>
-
Párolt, sült vagy grillezett zöldségek: tányérra halmozzuk a frissen elkészített zöldségeket, tetejére tegyünk egy buggyantott tojást, szórjuk meg ízlés szerint apróra vágott zöldfűszerekkel. Grillezett zöldségek>>
-
Krémlevesek, főzelékek feltéteként: nem kell mindig pörköltben, fasírozottban vagy szalonnacsíkokban gondolkodni! Krémlevesek, egyszerű főzelékek is változatossá tehetők buggyantott tojás feltéttel. Leves receptek>>
-
Szendvicsekhez: különösen dekoratívan tálalható például egy nyitott sonkás szendvics buggyantott tojással. Egyszerű szendvicsek>>
-
Zöldfűszeres mártással: akár bazsalikom, vagy vegyes zöldfűszerrel készülő tejszínes mártáshoz tálalhatunk – esetleg főtt burgonya, vagy krumplipüré kíséretében -buggyantott tojást.
-
Sült, serpenyős burgonyához: a vékony karikára vágott, kevés hagymás olajon megsült burgonyára tegyük a tojást, fűszerezzük alaposan sóval és borssal. Kiváló étel zöldsalátával. De tálalhatjuk resztelt krumplihoz, krumplipüréhez, vagy héjában sült krumplihoz is. Burgonya alapételek>>
-
Zöldségrösztihez: akár burgonya, sütötők vagy cukkini rösztit is készítünk, mindegyik nagyon ízletes lesz (tükörtojás helyett) buggyantott tojással tálalva.
-
Pirított zöldséges rizshez: ez az étel akár maradékokból is elkészíthető. Tetszés szerinti apróra vágott zöldséget kevés olajon pároljunk meg, adjuk hozzá a főtt rizst, fűszereket (pl. curry), és süssük át. Táláljuk buggyantott tojással.
-
Salátához: salátát is tálalhatunk buggyantott tojással. Saláta receptek>>
======================================================
Bevert tojás vadasan recept
Hozzávalók:
8 tojás, 1 tk. szemes bors,
7 dkg zsír, ... mustár
10 dkg vöröshagyma, 2 babérlevél
20 dkg sárgarépa, 2 dl tejföl
10 dkg gyökér, 1 citrom
4 dkg liszt, ... cukor, só
2 g őrölt bors, ... ecet
Elkészítés:
5 dkg zsíron megpirítunk felkarikázott zöldséget, sóval, szemes borssal, citromhéjjal, babérlevéllel, mustárral ízesítjük, felöntjük vízzel, és puhára főzzük, majd szitán áttörjük. 2 dkg zsírból és a lisztből cukorral barna rántást készítünk, besűrítjük vele a zöldséglevet, citromlével ízesítjük, tejföllel dúsítjuk, és melegen tartjuk. Egy fazékban vizet forralunk, amelybe ecetet teszünk, és mikor forr, egyenként óvatosan beleengedjük a felütött tojásokat, melyeket 3 percig főzzük. Egy tálba tesszük és körülöntjük a vadasmártással. Spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.
=====================================================
|