Ezt a receptet is a neten találtam, ki is próbáltam, nagyon finom!!!
Birsalmás pite
Hozzávalók 30 cm-es piteformához
A tésztához
250 g liszt
120 g vaj
100 g porcukor
1 tojás
csipet só
1/2 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez
6 közepes méretű birsalma vagy birskörte
ízlés szerint 5-7 evőkanál (barna) cukor
1 kávéskanál fahéj
100 ml víz
1 teáskanál étkezési keményítő
búzadara
A tetejére porcukor
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük. Alaposan megmossuk a birsalmát, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és lábosba tesszük a cukorral és a fahéjjal. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve, puhára pároljuk.
Kevés hideg vízben (amennyit felvesz) elkeverjük a keményítőt, és besűrítjük a megpuhult gyümölcsöt, majd langyosra hűtjük.
A piteformát hideg vajjal vékonyan kikenjük, lisztezzük. A tészta 2/3 részéből kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.
Beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. A maradék tésztából tetszés szerinti mintázatot (rács, levelek, virágok, stb.) alakítunk ki, és befedjük a birstölteléket.
180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és szeleteljük a pitét.
|